joi, 14 martie 2013

CANONUL cel MARE al SFANTULUI ANDREI CRITEANUL

 

Intrarea in duhul Postului Sfintelor Pasti - Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul


“Este important faptul ca ne intoarcem acum la ideea si experienta Postului ca o calatorie duhovniceasca al carei scop este sa ne treaca dintr-o stare spirituala in alta. 

 Asa cum spus-o deja, marea majoritate a crestinilor de astazi neglijeaza acest scop al Postului si il privesc doar ca pe o perioada in timpul careia “trebuie” sa-si implineasca obligatia religioasa – Impartasania “o data pe an” – si sa se supuna unor restrictii alimentare ce urmeaza a fi inlocuite curand cu dezlegarea de dupa Pasti. Iar cand nu numai laicatul, dar si multi preoti, in acelasi timp, au acceptat aceasta idee simplista si formalista despre Post, adevaratul duh al Postului aproape ca a disparut din viata. Reconsiderarea liturgica si duhovniceasca a Postului este una din cele mai urgente cerinte, care nu poate fi realizata decat daca se intemeiaza pe o intelegere reala a ritmului si structurii liturgice a Postului.
La inceputul Postului, ca un “debut” al acestuia, ca un “acordaj” inainte de “armonia” deplina, gasim Marele Canon de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul  Impartit in patru parti, este citit la Vecernia cea Mare, in serile primelor patru zile ale Postului."

Parintele Alexander  Schmemann

Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2008/03/11/canonul-cel-mare-al-sf-andrei-criteanul-si-intrarea-in-duhul-postului-mare/ )Adaug la articolul preluat de pe un mare site crestin ortodox un fragment dintr-un interviu acordat cu mult timp in urma minunatului nostru duhovnic al bucuriei , Arhimandritul Teofil Paraian , care mie personal mi-a semnalat mai multe meajunsuri ale vietii mele duhovnicesti, care pot fi piedici mari inaintarii dorite de mine . Sper sa ajut prin postarea mea aici si alte suflete doritoare a face mai putine greseli , pe cat se poate. Indrumator il avem pe Parintele care ne spune lucruri observate si de noi dar din pacate ...neglijate.Un fragment din interviul cu marele duhovnic


Canonul Sfantului Andrei CriteanulCanonul Sfantului Andrei Criteanul , de fapt, ca si celelalte canoane, nu are atat importanta cand il realizam, de exemplu miercuri seara din saptamana a cincea a postului. Spus o singura data pe an nu are mare importanta, insa importanta lui este in continutul lui, in ceea ce se poate realiza prin continutul lui si de aceea e important sa il avem la indemana si sa il studiem, sa-l aprofundam, sa ni-l impropriem prin invatarea anumitor ziceri din cuprinsul canonului, sa ne orientam dupa continutul lui. Asa ca eu as recomanda sa fim cu mai multa luare aminte nu numai la vremea cand se face, pentru ca atunci fiind o multime de idei, ideile urmeaza una pe alta si am putea zice ca intr-un fel se desfiinteaza una pe alta. Trecem de la o alcatuire la alta alcatuire, cea de la care am trecut o uitam, cea la care suntem o avem in vedere, dar dupa ea urmeaza alta si alta si asa ca acolo sunt, poate, sute de idei care sunt in folosul nostru, dar care nu sunt lucratoare in viata noastra pentru ca nu ne raman. Ne ramane doar ideea ca am participat la un canon lung, la un canon mare, la un canon care e mare nu numai prin lungime ci e mare si prin profunzime. E un sentiment de coplesire. Suntem prea mici pentru un canon asa de mare. "Cine are minte sa ia aminte" spunea si ne sfatuia un alt mare duhovnic ...Doamne ajuta-ne sa nu alunecam prea des!

Citirea intregului interviu se poate face aici:

http://www.crestinortodox.ro/paste/canonul-sfantului-andrei-criteanul/canonul-sfantului-andrei-criteanul-postul-sfintelor-pasti-123875.html

Intrarea in Postul Mare se face printr-o inaltatoare chemare la pocainta adresata tuturor acelora care sunt constienti de cele rele facute !
cu mult drag spre folosul nostru ,
Cristina David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu